Ensimmäinen akvarellikurssini

Märkää märälle, hajahuomioita opetuksesta ja päivien kulusta

Irina (Irina Rebnitskaya) Päivölä opistossa Sääkmäellä kasteli paperin läpimäräksi, molemmin puolin. Märkä paperi imeytyi lasilevylle kuin iilimato. Sitten odoteltiin hieman kuivumista. Väriä levitettiin vasta kun pinta oli vähän kuivahtanut.

Ensin vaaleat värit ylhäältä alaspäin, paperi 15 asteen kulmassa, että märät pigmentit valuivat oikeaan suuntaan. Vihreät värit tehtiin sekoittamalla lämpimään ja kylmään keltaiseen eri sinisen sävyjä myös mustaa tai punaistakin.

Demot olivat kurssin parasta antia. Valitettavasti en vaan muistanut tai osannut riittävän hyvin tekniikkaa.

Saimme iltatehtävänkin tästä, tee vihreä kartta edellä mainituilla väreillä. Paperin kuivumisen kanssa sai olla tarkkana, milloin voi maalata päälle, ettei väri leviä. Tehtävänä näkymä pihalta ja pihalla, jossa värit näkyivät oikein. Otin kuvan kännykällä ja tulin sisälle maalaamaan, kuten Piia ja Jukkakin. He maalasivat omia jo kotona valmisteltuja töitä. Ulkona oli viileää ja sadekin ropisi hiljalleen.

Akvarellikurssi Irinan paletti

Minä tuskailin paletin kanssa, olin tottunut etsimään värejä suttupaperilla, muut näyttivät tekevän sen jollain valkealla alustalla suoraan kokeilematta. En päässyt värien kanssa sinuksi yhtään. Ja töistäkin tuli aivan kauheita.

Puitten maalaaminen, kuusi runko ei näy, tumman vihreä, mänty oksat latvustossa, ei symmetrisesti runko näkyy punaruskeana, muista varjot myös vihreälle osalle, koivu vaaleampi vihreä lehdistö roikkuvat oksat, runko vedetään ennen värin kuivumista luottokortilla keskelle.

Taivas pilvet. Taivaan väri on Pohjoismaissa harmaa, indigon sininen. Etelä-Euroopassa kirkkaan sininen. Taivas vaalenee horisonttia kohti. Tämä on helppo tehdä märkää märälle tekniikalla. Muista valon suunta pilvissä, valonpuolelle okran keltaista ja varjonpuolelle indigoa.

Illan päätteeksi Irina demosi vielä yhden maiseman Lapista. Takana siinti tunturi  vaalean harmaana. Siinä lähestyttiin etuosaa aina tummenevin värein. Edessä värikäs vene rannassa varjoineen.

Päivä oli turhauttava, tuntui kuin en osaisi mitään ja kaikki pitää panna uusiksi. Jukka ja Piia lohduttivat, kyllä sinä osaat, voit tehdä entisellä tyylillä, jokainen tekee omallaan.

Illan päätteeksi leviteltiin työt lattialle ja Irina kävi läpi jokaisen työt ja kaikista löytyi hyvää. Jäin vielä tuhraamaan pari auringonlaskua uusin opein. Niissä pääsin siedettävään lopputulokseen. Väsyneenä nukkumaan ennen kymmentä, päivä oli alkanut jo kolmelta Iisalmessa.

Perjantai

Aamu alkoi Irinan demolla. Nyt kuivalle paperille sadepäivä. Okraa alle ja indigoa päälle valuvana. Nopeasti syntyi taideteos siinä meidän silmien alla. Vaaleat ensin tummat sitten, mustapiste, vastavärit, yksityiskohta, nämä jäi mieleen, kun Irina teki ja selosti, paljon muutakin, mitä muistan. Sitten oma työ. Tuhersin omalla tyylilläni, sain hyviä ohjeitä, tuli vain ihan kivaa.

Iltapäivällä mentiin Visavuorelle. Pientä sadetta. Upea paikka. Emil Wikströmin taiteilijakoti. Akseli Callen-Kallelan aikalainen ja huonekaveri Pariisissa. Kari Suomalaisen ukki, jolla oli myös 100 vuotisjuhlanäyttely Vastavirtaan uudistetussa Kari-paviljongissa. Jos täälläpäin liikkuu, niin ehdoton käyntikohde.

Meillä oli tehtävänä piirtää muutama pieni luonnos ja siitä paikanpäällä nopea vesivärityö. Irina piti maalausdemon vesiväreillä vesisateessa. Onnistui nopeasti taikomaan värikkään linnan värjöttävien oppilaiden ympäröimänä.

Vain pari kolme jäi paikan päälle maalaamaan. Loput takaisin luokkaan.

Maalasin vastahakoisesti pystykuvan. Nyt ensikertaa tuntui, että vähän onnistun. Illalla arviot töistä. Eihän täällä haukuta vaan kehutaan, rohkeita enemmän jäljentäjiä vähemmän, kuuluin jälkimmäiseen. 

Illan lopuksi vielä yksi työ, yritin olla rohkeampi, en ollut.

Lauantai

Aurinkoinen päivä, luonnossa ja maalauksissa kolmella värillä, okra, pinkki ja indigo. Aurinko on helppo, valkea täplä horisontissa. Irinan demomaalaus syntyi muutamassa minuutissa, auringonlaskumaisema Norjan vuonossa.

Irinan akvarellidemo Norja

Sitten omaa työtä suttaamaan. Sutta ja sekundaa, älä masennu. Irina näytti vielä tanskalaisen maalaustyylin kahdella värillä kuivatekniikalla. Paljon väriä rohkeasti okraa ja indigoa. Vähillä aineksilla syntyi loistava työ.

Iltapäivä Voipaalan taidekeskuksessa aurinkoa etsimässä. Irina näytti demon aurinkoinen päivä puistossa. Taas hetkessä syntyi loistoteos. Puuston vihreät värit, ei napista vaan keltaista, sinistä, punaista, mustaa. Valot ja varjot. Kilpaileva kahden miehen ryhmä kauempana piirsi meitä. Toinen miehistä oli piirtänyt jo kuluvana vuonna kymmenen luonnoslehtiötä. Ja työt olivat hyviä. Nopea kiipeäminen näkäalapaikalle. Muutama kuva ja takaisin työhuoneeseen.

Irinan akvarellidemo Voipaala
Hauska tilanne. Irina maalasi meille demoa ja taustalla pari kokenutta taiteilijaa piirsi meitä.
Taiteilijat Voipaalassa

Piia ja Tarja maalasivat tosi hienot teokset, minä en saanut kunnollista aikaan. Tarja innostui tanskalaisten tyylistä ja maalasi aivan upeat taulut. Minäkin yritin jopa samalla pensselillä, mutta ei tullut mitään. Niina teki aivan mahtavat pilvet vesistön ylle. Jukka maalasi omiaan ja tietysti hyvin.

Tanskalainen tyyli kahdella runsaalla värillä, oma tulkinta.

Irina maalasi vielä yhden demon märälle, Lapin ruskamaisema, arvaatte onnistuiko. Lopuksi kaikkien työt esille ja kehumiset. Minulle neuvoja, joista en muista juuri mitään, tummaa tuonne, oksa sinne ja vähän harmaata jonnekin.

Irinan Lapin ruskaa jostain Inarin suunnasta.
Tästä lähikuvasta selviää mitä märälle akvarellille tapahtuu yön aikana. Se kuivuu ja pigmentit etsivät lopullisen paikkansa.

Ensimmäinen ilta, jolloin näin muitakin. Istuimme TV-aulassa jutellen, tiedätte mistä. Sitten nukkumaan, aamulla huoneiden luovutus yksi merellinen demo ja oma maalaus, kahvit ja kotiin.

Sunnuntai

Aamulla demo luonnossa. Sää oli hyvä. Märkää märälle. Irinalta se syntyy. Oma versio luokkahuoneessa. Ei synny, pitää harjoitella kotona. Ruokailu, töiden arviointi, kaikilla oli hyvää, useilla loistavaa, valmiita kehyksiin ja myyntiin.

Mitä sain

Sen etten osaa, hyvä tieto, pitää nöyränä. Pyrin ottamaan elokuun aikana tämän tekniikan haltuun, ainakin harjoittelen määrätietoisesti. Kokeile rohkeasti, olen selvästi arka värien kanssa. Harjoittele värien sekoittamista ennen kun aloitat uuden työn. Mulla oli huonot paperit, Fabriano 25% lumppua, ei toimi märkää märälle. Kokemuksesta oppii. Kokeilen Saundersia, sitä kaikki kehuivat. Näin, miten muut työskentelevät ja verkostoiduin moneen mukavaan harrastajaan. 

Terveiset kurssikavereille ja kiitokset Irinalle!

Jaa kirjoitus