Kädet veistosavessa

Kevätlukukauden viimeinen viikko Portaanpäässä oli kuvanveistoa vaihtoehtona saviastiat. Valitsin veiston. Saimme eteemme 10 kilon kuution vaaleaa savea. Valitsimme ryhmässä malliksi naistorson. Malli laitettiin tuolille keskelle huonetta ja työskentelypöydät kiersivät ympärillä neljästä suunnasta. 

Aluksi leikkasin veitsellä karkeat linjat. Sitten lisäilin savipaukkuja rintaan, lantioon ja takamukseen. Lisäily ja muotoilu tuntui alkuun helpolta. Piti pitää huoli siitä, että savi ei päässyt liiaksi kuivumaan. Kiersimme mallia vaihtaen pöytää ja kuvakulmaa.

Pian huomma vaikeutui, kun katseli muotoja ja suhteita tarkemmin. Torson vartalo oli kiertyneenä vasemmalle ja vasen käsi kurkottaen ylös. Se pilasi vartalon symmetrian ja teki muotoilusta vaikeamman.

Tiistaiaamuna katselin muotoa ja asentoa kriittisemmin. Lantiolla ja hartioissa oli aivan liikaa massaa. Vartalon kiertyminenkin oli liian vähäistä ja koko asento oli kallistunut liiaksi eteenpäin. 

Päivä meni liikoja ”lihoja” poistaessa ja oikeaa asentoa etsiessä. Alkuvaiheessa kun savi on vielä sopivan kosteaa sitä on melko helppo työstää ja pyöritellä. Kuvakulman vaihto toi eteen aina uudet virheet. Keskiviikkona sain paikat kohdalleen ja aloin viimeistellä kroppaa.

Ihmiskehossa on paljon pikkukuoppia ja kohoutumia ja kierteinen asento vielä lisäsi niitä. Tähän mennessä olin tehnyt muotoilut keittiöveitsellä, joka teki terävää jälkeä. Tuula kehotti ottamaan muotoilutikun eli seenan käyttöön. Se olikin paljon parempi työkalu ja jälki haluttua. En halunnut pintaa täydellisen sileäksi vaan, että veiston jälki näkyisi pinnalla.

Torstaina pienet viimeistelyt ja sitten kaiverrus torson sisään. Savi saa olla vain noin sentin vahvuista, että poltto onnistuu kunnolla. Sisältä kaivetaan savea pois alakautta. Se irtoaa helposti, koska sisällä oleva savi on vielä kosteaa ja notkeaa. Kaikkea savea ei alakautta saa pois, joten oli tehtävä vielä pikku leikkaus rautalangalla rintakehään. Sitä kautta pääsi poistamaan loputkin ylimääräiset savet. Etikkasaviliemellä liimattiin rinnat takaisin roppaan. Sitten torso kuivamaan kesäksi toisten torsojen viereen odottamaan syksyistä polttoa.

Saviastiastioiden tekijät olivat innoissaan saven kosketuksesta, miten se rauhoittaa mielen.

Iltapäivällä jatkoin jo aiemmin aloittamaani lapsenlapsen maalausta. Nyt jäin ensimmäistä kertaa yöksi ja ilta vietettiin maalaten ja toivemusiikkia kuunnellen. 

Tämä juttu on torso. Lisään tähän vielä kuvia ja videota, kunhan kerkiän.

Jaa kirjoitus