Länsirannikon vanhat puutalot

Viisikymmentä vuotta sitten tehtiin tämä sama matka Vespalla. Nyt mentiin autolla ja pelkästään vanhojen puutalojen ehdoilla. Maalasin matkavarrella nopeasti tälläisiä aukeaman akvarellisutaisuja. Eihän nämä mitään hääppösiä ole, mutta mukavia muistoja matkan varrelta. Jatkan vielä tämän aiheen käsittelyä ja teen yksittäisiä maalauksia taloista. Länsirannikon vanhojen puutalokaupunkien etsintämatka alkoi Iisalmesta.

Kokkola ma 7.6. Olin käynyt Kokkolan puutaloalueella viimeksi, kun kaupungissa oli asuntomessut. Mutta en muistanut, että alue on niin hieno ja laaja. Iso yhtenäinen alue puutaloja siististi ruutukaavassa. Talon pientareella kukki kauniisti voikukat ja unikot.

Pietarsaari ma 7.6. Kahvilan tyttö neuvoi meidän suomea ruotsiksi murtaen puutaloalueelle. Muutama kortteli puutaloja kirkon takana. Oikein viehättävä autio paikka. Yksi putiikki löytyi, suljettu.

Uusikaarlepyy ma 7.6. Tyhjä oli tämäkin kaupunki, mutta puutaloja löytyi kiitettävästi. 

Vaasa ma 7.6. Täällä vanhat puutalottalot olivat hujan hajan pitkin kaupunkia. Suurin keskittymä löydettiin keskeltä, vanha kasarmialue. Se käsitti monta suurta ruskeanharmaata taloa. Kaupunginturistisivuilta löytyi kävelykartta, joka kiersi merkittävimmä vanhat kohteet. Käytiin vielä katsomassa Raippaluodon kalastajastamia. Yö vietettiin Bästlandia Apartmentsin edullisessa huoneistossa.

Kaskinen ti 8.6. Muistin paikan juuri sellaisena kuin se oli nytkin. Viehättävä, pieni ja autio. Ruutukaavassa vanhoja puutaloja täynnä. Googlekaan ei osannut viedä keskustaan vaikka se oli ollut paikallaan vuodesta 1785. Löysimme läheltä satamaa torin ja suttuisen kahvilan, jossa oli alkamassa buffetlounas. Joimme vain laihat kahvit tai yritimme juoda.
Pikku lenkki kävellen. Vuokon Galleriaa avasi vanha rouva ja ohjasi sisään. Pienessä huoneessa oli lähi-idän taiteilijan fotoshopattuja multiteoksia sodan kauhuista.

Kristiina ti 8.6. Tämä paikka ei pettänyt. Ruuasta lähtien täällä oli kaikki hyvää. Söimme Grazy Catissa uuniperunan katkaraputäytteellä lounas yhdeksällä eurolla, salaatit, juomat, leivät ja jälkiruoka. Kaikki hyvää.
Kierreltiin puutalokortteleita, vilkaistiin Kissapiiskaajan kujaa, jonka muistin paljon pienemmäksi. Poikettiin yhteen putiikkiin, jota piti kaksi viikkoa vanha yrittäjä eläkeläinen. Oli käsityöihmisiä ja ommellut Marimekon kankaista laukkuja, myssyjä, lasten vaatteita. Muutama tarttui mukaan, edullisesti.
Käytiin katsomassa Carlsbron vanhaa puuhuvilaa, joka on muutaman kilometrin päässä kaupungista. Pitkän hiekkatien päässä oli hieno, mutta rapistumassa oleva suuri pitsihuvila. Museokortilla pääsi sisään. Innokas museo-opas kertoi talon tarinan privatisti, muita ei ollut. Ympäristön mökeissä vielä pikkunäyttelyt.

Reposaari ti 8.6. Täällä olin käynyt useasti ja muistin muutaman kauniin talon. Ne käytiin pikaisesti kuvaamassa auton ikkunasta.
Lyhyt vierailu aurinkoisessa ja kuumassa Yyterissä. Näkyisikö vanhoja ystäviämme Aurinkolinnassa. Ei ollut linna vielä toiminnassa. Kävimme vielä Garage Guggehaimin oven takana. Lukossa oli sekin.
Porin kaupungin talot jätettiin väliin. Ajettiin vielä muistelokierros Pohjoista Rantakatua, olemmehan jatsailleet täällä 25 kesänä, kiitos Manun ja Eijan.
Lopuksi ajo Raumalle, kauppaan ja hotelliin. Aamulla jatketaan.

Rauma ke 9.6. Itsepalveluhotelli Place to Sleep oli myönteinen kokemus. Numerokoodilla sisään, iso siisti huone, jossa kaikki tarpeellinen. Rauman puutalot eivät yllättäneet. Taloja on ja paljon. Paikan pohjakaava on hauska, kadut kulkevat miten sattuu, ei ruutua.
Piipahdimme Teuvo Salmisen taidekaupassa. Hän maalaa loistavia karrikatyylisiä muotokuvia julkisuuden henkilöistä. Saimme Teuvolta kalenterin ja lupasin lähettää hänelle omat korttini.

Uusikaupunki ke 9.6. Kaupungin keskellä on upea satama ja lähes vieressä vanha kaupunki. Turisti-info kertoi, mistä löytyy talot. Ja niitähän löytyi, monta korttelia. Tämä oli jo yhdeksäs kohde, joten mikään ei enää hätkäytä. Paikka on ihan kiva.

Naantali ke 9.6. Tää oli ensimmäinen kerta täällä. Puutalo kortteli löytyivät heti, siinä Muumimaan vieressä. Paljon kauniita taloja. Kaikkiaan paikka oli myönteinen kokemus. Sitten viereiseen Turkuun ja aamulla tutustumaan taloihin.

Turku to 10.6. Tutustuimme pariin puutalokortteliin. Portsa on 1900 luvun alussa rakennettu alue, jossa on muutama kortteli suuria puutaloja. Mukavan oloinen paikka vaikka kaikki kadun varret täynnä autoja. Luostarinmäki on Turun ainut yhtenäinen puutaloalue. Ainut 1827 Turun palosta säilynyt kylä. Sain kuvattua aidan raosta muutamia kuvia. Olimme vähän liian aikaisin liikkeellä. Aukeaa vasta kymmeneltä.

Salo to 10.6. Kävimme parissa museossa Veturitallin ”aito vai ei” ja Saloran elektroniikka. Molemmat tutustumisen arvoisia, jos aiheet kiinnostaa.
Salon kekustasta löytyi puutalokorttelit. Oikein viehättäviä taloja.

Hanko to 10.6. Ennen näkemätön paikka. Satamaan johtavan tien varressa oli upeita pitsihuviloita. Itse satama-alue oli vähän karu kahviloille pyhitetty.

Tammisaari to 10.6. Täältäkin löytyi puutalot. Viimeinen kohde, nyt kotiin maalaamaan.

Porvoo la 12.6. Paluumatkalla poikkesimme vielä takuuvarmassa puutalokohteessa.

Jaa kirjoitus