Elävä malli

Vuoden ensimmäinen opiskeluviikko Portaanpäässä alkoi maanantaina helmikuun 14. klo 12.30.

Päivä oli pettymys, opettaja lääkärissä ja malli ei tulekkaan. Piirsimme toisistamme muutaman nopean krokiin ja lähdimme kotiin.

Tiistaina opettaja oli paikalla ja kello yhdeksän myös suurikokoinen miesmalli vaatteet päällä. Piirsimme useita 5, 10 ja 20 minuutin asentoja. Opettelimme mittaamista ja mittojen siirtämistä työhön. 

Työskentely mallin kanssa yllätti vaikeudella. Aluksi väsyi käsivarsi. Oikean asennon ja mittasuhteiden synty tuotti tuskaa. Yhtään hyvää piirrosta en saanut aikaan. Huomenna jatkuu hiilellä.

Keskiviikkona piirsimme aluksi nopeita krokiita. Vasemmalla kädellä piirtäminen tuntui oudolta, mutta jälkeä syntyi helposti. Kokeilimme piirtää myös katsomatta paperia yhdellä vedolla. Siitäkin sai selvän, mitä esittää. Välillä Varpaisjärven Pirjo piti hyvän istumajumpan. Se rentoutti paikat piirtämisen jännittyneestä hartiaseudusta ja olkavarsista.

Hiilellä syntyi jälkeä helpommin kuin grafiittiliidulla, sitä kun voi helposti korjailla. En saanut omasta mielestä kelvollista jälkeä.

Torstaina aluksi nopeita krokiija grafiittiliidulla. Sitten malli riisui paidan ja housut ja kävi pitkälleen. Tästä asennosta teimme koko päivän piirrosta. Vaihdoin kerran kuvakulmaa, valitsin kohtisuoraan pään puolelta. Siinä oli haasteita saada suhteet kohdilleen. Pyyhin monesti raajat pois, että saisin ne jotenkin sopivaksi kuvaan.

Mallina meillä oli Nilsiän samaani ja alkemisti Jarmo Ruotsalainen. Kaksimetrinen voimamies, joka on viisinkertainen Euroopan hopeamiltalisti kädenväännössä. Hänellä on myös muita erityistaitoja, kurkkulaulanta ja dikkerydoon soitto. Kuuntelimme molempia ihmetellen.

Perjantaina aluksi piirsimme krokiija myös vasemmalla kädellä ja loppupäivä makaavaa voimamiesten. Vaihdoimme paikkoja ja olin tylsässä sivukulmassa, jossa olikin haasteita saada mies luonnollisesti nukkumaan.

Lopuksi työt seinälle ja kertomus miltä tuntui. Tämä oli hyvä ja mielenkiintoinen viikko. Kaikki kiittivät. Vasen käsi yllätti osaamisellaan. Mittaamalla löytyi oikeat suhteet ja katsomalla linjat. Aina ne eivät olleet samassa työssä.

Seuraavalla kerralla maaliskuussa teemme oman toiminnallisen kuvan. Ensin piirtäen, harjoitellaan ruutumittaamista ja lopuksi maalaten. Jokainen ottaa itsestään toiminnallisen kuvan seuraavalle kerralle. Maanantaina 14.3. Klo 12.30 nähdään!

Tämä kuva tietokoneen ruudussa pilasi yhden viikon ja siksi tämä juttu tulee näin myöhään. Kerron tarkemmin koneongelmista myöhemmin.

Jaa kirjoitus